15 типових помилок

в проектуванні меблів для кухні

З власного досвіду, рекомендацій архітекторів інтер`єрів та розповідей користувачів інтернету ми зробили добірку найтиповіщих ляпів в проектуванні та замовленні кухні.

Дізнайтеся, як не наступити на чужі граблі при плануванні кухні!

Частина 1.

Помилки в плануванні

1

Занадто довга робоча поверхня.

При великій площі кухні, велика спокуса побудувати всі меблі в ряд уздовж стіни.
Але в результаті процес готування перетвориться на низку спринтерських забігів від одного кінця кухні до іншого.

2

Замало робочих поверхонь.

Не нехтуйте стільницями, робоча зона вам буде потрібна в будь-якому випадку. Мінімальна робоча поверхня на одного кухаря - 60 см, а краще - 90 см. Ще потрібна хоча б одна додаткова поверхня.

3

Відсутність «буферних зон» на стільниці.

Між холодильником, раковиною і плитою необхідні ділянки робочої поверхні.
Адже спочатку вам потрібно дістати продукти з холодильника (і кудись покласти), потім вимити (і знову кудись покласти), а потім вже смажити або варити.

4

Між раковиною та плитою мала відстань.

Так часто роблять ті, хто жив у квартирах з крихітною кухнею. І кажуть, що так звикли. Але це дуже незручно та небезпечно. Краще між плитою та мийкою зробити основну робочу поверхню.

5

Плита поруч з холодильником.

Лід і полум'я ніколи не були дружні.
Незважаючи на те, що холодильна і морозильна камери мають певний захист від перегріву, одна сторона холодильника в будь-якому випадку буде постійно нагріватися від кухонної плити.
Така помилка розташування техніки на кухні призведе до посилення режиму роботи компресора, в холодильнику почне утворюватися додаткова волога, а заморозка буде проводитися нерівномірно. До того ж постійна робота на підвищених обертах вплине на термін служби компресора. Холодильник може дуже швидко вийти з ладу. Тому пам`ятаємо про правило робочого трикутника, де мийка, плита, холодильник - вершини, а робочі поверхні - сторони.

6

Вузькі «лабіринти».

Відстань між фасадами П-образної кухні або кухні з «островом» має бути не менше 120 см. Тоді шухляди будуть висуватися повністю, а господарям залишиться місце для проходу.

7

Полиці замість шухляд.

Типова помилка - запланувати звичайні полиці там, де їх можна замінити шухлядами.
Справа в тому, що вміст висунутої шухляди легко окинути поглядом. Щоб дістатися до речей, що стоять в глибині, не доводиться проводити археологічні розкопки.
Полиці ж часто перетворюються на кладовище посуду і припасів, про які господарі просто забувають.

Полиці можуть бути зручними тільки на неглибоких кухнях до 400 мм.

8

Занадто широкі шухляди.

Кухонні шухляди шириною 100-120 см, які можна висунути легким рухом руки?

У меблевих салонах таке зустрічається часто-густо. Але не забувайте, що в салоні ці шухляди невинно порожні.

Якщо щільно забити всі ці 120 см фарфоровим посудом або банками із соліннями, «легкість буття» зникає безповоротно.

9

Раковина «неправильної» форми.

Одним людям подобається, коли внутрішній контур раковини круглий, а інші визнають тільки квадратний.
Як не дивно, перевихованню ні ті, ні інші не піддаються - «неправильна» раковина буде дратувати роками.
Тому не експериментуйте і при всіх ремонтах тримайтеся тієї форми, до якої звикли.

10

Раковина або плита у кутку.

Дуже часта помилка! До мийки, як і до пліти, повинен буди доступ з 2 сторін.
Кут краще використати під побутову техніку: комбайн, кавоварку, чайник.

11

Важкі шафи на легких стінах.

Вішати системи зберігання прямо на стіну можна, тільки якщо вона капітальна. Гіпсокартонна перегородка може не витримати їх ваги.

Якщо стіна не вселяє довіри, потрібно встановити спеціальну опору (на таємному жаргоні будівельників - «заставну деталь») для кріплення верхніх шаф.

12

Відсутність місця для дрібної побутової техніки.

Вбудована техніка - це добре, але без окремо розташованих приладів теж не обійтися!

Відразу передбачте для них місце на стільниці (і розетки).

Вбудувати абсолютно все неможливо!

13

Техніка «не на тій» висоті.

Не можна розташовувати вбудовані духовки, пароварки і кавомашини занадто високо або низько.

Ідеальна висота - на рівні пояса.

14

Високий цоколь.

Якої висоти повинен бути цоколь у кухні?
Питання не з області естетики! Стандартна висота цоколю- 10 або 15 см, але більшість вбудованих посудомийних машин чомусь розраховано на 10-сантиметровий цоколь.

15

Нерозумна витрата простору.

По-перше, простір повинен бути використано максимально - ніяких незайнятих пустот і "мертвих зон".

По-друге, доступ до вмісту повинен бути легкий і зручний.

Склавши чорновий проект кухні, перевірте його.

Уявіть, що ви готуєте типове для вас блюдо на такій кухні. Якщо ваші уявні переміщення зручні, швидкі і не призводять до неприємностей на зразок опіків або розсипаних і забруднених продуктів – ви робите правильний проект.

Потрібна допомога?
Зверніться до спеціалістів!