Ви вже вирішили, в якому стилі і якого кольору буде Ваша кухня?
Або ще тільки розглядаєте різні добірки на кшталт «50 кращих кухонь» з усіх дизайнерських сайтів, журналів і блогів?
Чи розробкою проекта займається дизайнер?
Так чи інакше, необхідно чітко знати, скільки шаф і шафок, ніш і шухлядок становитиме конструкцію Вашої кухні. І якими вони будуть. В іншому випадку, Ваша нова прекрасна стильна кухня стане просто красивою, але не функціональною декорацією.
Визначаємо розміри, місце та форму безпосередньо кухонної зони в відведеному приміщенні.
Отже, приміщення для кухні визначено.
Тепер потрібно визначитись з місцем для розміщення меблів та обрати форму кухні.
Тут важливо врахувати розташування труб газопроводу, водопроводу та каналізації, вентиляційних отворів і розподільної коробки, вікон, дверей та інших деталей інтер`єру.
Визначаємо розміри робочих поверхонь.
Як то кажуть: “Стільниць багато не буває!”.
Ширина робочої зони на 1 людину не менше 60 см та 30 см додатково.
Якщо у вашому будинку більше одного постійного кулінара, додайте на кожного мінімум 60 см.
Таким чином ви визначите мінімальний розмір робочої поверхні, включаючи мийку і варильну поверхню, і зможете підрахувати довжину нижніх модулів по фронту, які потрібно розмістити.
Визначаємо висоту нижніх модулів і розташування верхніх шаф.
Дуже важливо врахувати висоту, на якій буде розташована робоча поверхня.
Стандартна висота нижніх модулів 90 см (шафа 75 см, ніжки або підстава 10 см, стільниця 5 см). Верхні секції, як правило, вішають на рівні 140 см від підлоги. Ці розміри розраховані на середньостатистичне зростання 167-176 см.
Але людині зі зростом 150 см або 190 см буде не комфортно регулярно готувати на такій кухні. Відзначте необхідну висоту робочої зони і відстань до верхніх секцій.
Визначаємо розміри поверхонь і місць для зберігання техніки та аксесуарів.
Вся дрібна техніка та аксесуари до них повинні десь зберігатися.
Для техніки щоденного або частого використання, на зразок тостера, чайника, кухонного комбайна, необхідно виділити місце на поверхні. При бажанні їх можна закривати дверцятами або ролетами.
А для аксесуарів до неї передбачити поруч місце в шухляді або шафці над ним.
Техніку, яку ви використовуєте періодично, можна розташувати, наприклад, в цій же шафці, але на верхніх полицях.
Визначаємо кількість і розміри шаф з вбудованими нішами.
Крім обов’язкової тумби під мийку необхідно передбачити місце для великої техніки.
А також вирішити, чи будете ви «ховати» газовий котел, витяжку і де буде сушитися посуд.
Перерахуйте всю велику техніку, яка планується на цій кухні, і запишіть її розміри.
Для вбудованої техніки необхідно передбачити місце в шафах-колонах або нижніх модулях.
Відзначте всі ніші з розмірами і їх приблизне розташування.
Визначаємо кількість і розміри шаф та модулів для зберігання посуду.
На кожного члена сім’ї припадає певна кількість посуду щоденного використання, а також додаткові салатники, мисочки, вазочки.
Місце для зберігання цих речей повинно бути досить просторим і бути у вільному доступі.
Не забувайте про столові прибори.
Оптимальна ширина модулю для зберігання посуду частого використання сім’ї з 3-4 людей – 60-80 см.
Визначаємо кількість і розміри модулів для зберігання кухонного приладдя.
Так само, як і з посудом для їжі, потрібно визначити місце для каструль, сковорідок, друшляків, листів, судків, обробних ножів і іншого приладдя.
Звісно, все це повинно бути під рукою.
Начиння і каструлі можна зберігати як у відкритих модулях, так і в шухлядах і шафах разом зі столовим посудом.
Головне, визначити йому місце і розміри меблів.
Визначаємо необхідність, кількість і розміри додаткових шаф та комор.
Якщо посуд «для гостей» зберігається на кухні, логічно верхні шафки зробити високими і верхні полиці виділити під нього.
Також можна раціонально використовувати простір кухонної зони і додати ряд або кілька антресолей над верхніми шафками.
У цих антресолях можуть також зберігатися рідко використовувана техніка і кухонне начиння.
Визначаємо необхідність, кількість і розміри шаф-комор.
Визначаємо необхідність додаткових робочих поверхонь та специфічних модулей.
Тепер всі ці модулі і техніку необхідно розставити по місцях.
Не забувайте про послідовність робочого процесу та необхідність коротких робочих шляхів в маршруті холодильник – 1 робочий стіл – мийка – 2 робочий стіл – плита.
Скористайтеся нашими рекомендаціями з проектування кухні і будьте впевнені, що Ваша кухня буде не тільки красивою, але і зручною.